Med de rigtige håndboldsko kan du undgå skader

Indlægget er lavet med udgangspunkt i sport-net.dk:håndboldsko

 

Hvis du skal købe håndboldsko er det vigtigt at gøre sig klart hvorvidt man har brug for stabilitet eller man mest vil have en lettere håndboldsko. Den rigtige sko vil have stor betydning for hvorvidt du får belastninger, og hvorvidt du kan præsterer tilstrækkeligt i kamp på den position man har.

 

Kvaliteter ved dine håndboldsko

sko til håndbold
sko til håndbold

Stabilitet er vigtigt for at kunne ikke at glide og skifte vej hurtigt når man spiller mand mod mand og man ikke kommer med høj kraft ind i duellen. Hvis man bør foretage retningsskift bruger du den ene fod til at skubbe fra med, det lægger store fordringer til håndboldskoen, da de derved belastes med ens kropsvægt på et mindre sted af håndboldskoen. Af den årsag er det vigtigt at håndboldskoen ikke rokker sig, da det vil mindske chancen for at skifte retning enormt. Evnen til at absorbere stød er nødvendig når man omtaler håndboldsko, og derfor er det betydeligt at dine nye sko er stødabsorberende minimum i bagstykket og gerne i forrest i skoen. hvis man bevæger dig op af banen er det vigtigt med lettelse og helst når du lander bag efter et ryk skal man formindske de stød og vibrationer, der kommer op igennem fod, knæ og hofte mest muligt. Er du ikke opmærksom på det kan man få overbelastningsskader og bør holde pause. Vægten på dine håndboldsko er også betydningsfuldt, fordi det er en fordel at bruge så lette sko der er mulighed for, da det er nemmere at røre fødderne i tynde sko. Hvor tunge dine håndboldsko er, har en betydning for dit spil, da det er hurtigere at rykke fødderne i lette sko. Men det skal nævnes at hvis du er streg er det at fortrække at have sikkerhed frem for mindre vægt i ens håndboldsko. De lette håndboldsko er generelt til fløjspillere, der er hurtige, som kan anvende når der skal skiftes retning. På den anden side er de andre placeringer stadigvæk er afhængige af mere eksplosivet, som starter med et retningsskift og af denne årsag er stabilitet mere vigtigere.

 

Udvikling i teknologier

Over de sidste par år er der sket en stor udvikling har håndboldsko været igennem en stor udvikling og dette har hjulpet udøverne til at gøre håndbold hastigere og meget heftigt. En af de ting man har fundet ud af er opgraderer dagens håndboldsko mere til at absorbere stød. For blot ti år tidligere fandtes der overhovedet ingenting stødabsorbering i håndboldsko, derfor var det slet ikke gørlig at træne og spille lige som der gøres i dag, da fysikken ville tage skade på lang sigt. I håndboldsko er stabiliteten desuden bedret enormt i løbet af de sidste mange år, det er fordi at adskillige spillere tilsidesat håndboldsko for at benytte løbesko, eftersom de ønskede mere stødabsorberende håndboldsko. Desværre er sko til løb ikke bygget til eksplosive sideskift og i denne henseende fik mange sig skader i ankler og knæ, af den årsag at skoen var for tyk i sålen og ikke stabil nok. Man har nu fundet en måde, så oversiden på håndboldsko i dag er godt stabil og låser foden bedre fast mod sålen, så man forhindres i at glide rundt og at foden kommer ud over sålen hvis man skal lave retningsskift. Desuden er der også sket meget med styrken i sålen og i høj grad i den forreste del af foden, da det er der du lægger trykket på håndboldskoen når man er nødsaget til at lave sideskifte. Et middel, som er meget brugt, er at anvender en stabil plast, der opsat på udvendige side af skoen imellem sål og overdel og herved garantere at skoen modstår hvis vægten placeres på udvendige side. Den metode ses i flere sportsgrene, som f.eks. badminton, hvor hovedparten af bevægelserne ligeledes er skift i retningen.

Indlægs forfatter: admin