Hvad er en kugleventil?

Det bliver i nogle tilfælde også omtalt som en kuglehane, men det er en af de mest anvendte ventiler, når det er man taler om afspærringsventiler. I den samme kategori er der blandt andet kugleventiler, spadeventiler, skråsædeventiler, slangeventiler og membranventiler. Den er mulig at få i rigtig mange størrelser og varianter, så den kan passe til forskellige applikationer, som man får brug for. Der findes samtidig forskellige muligheder når man taler om materiale. Der er en stor fordel ved det, som er at den kan lukke af for de fleste medier under tryk og vakuum. I den situation kan en magnetventil komme i problemer, så der er flere situationer, hvor en kugleventil kan være foretrukket. Det hele afhænger dog af, hvad det er opgaven man skal have løst kræver.

Hvad er den opbygget af?

Den er opbygget af et ventilhus med hydrauliske tilslutninger, en kugle med et gennemboret hul, sæder hvori kuglen er fikseret samt pakninger hertil, så man sørger for at tætne gennemløbet mod spindlen, som er det der betjener kuglen. Kuglen vil typisk være udformet med en boring af 2 eller 3 huller. Det afhænger af, hvordan flowretningen skal defineres, som det skal være en L-boret, som er 2 boringer eller T-boret, som er 3 boringer. Der hvor det er, at kugleventillen anvendes til regulering af flowet, der kan kuglen i stedet for en rund boring være udformet, som det man kalder for et v-spor. Det er nemlig den måde, som gør det muligt, at man kan opnå en meget fin regulering på en nem, men også relativ billig måde.

Fordelene og ulemperne

Der bliver oftest talt om de mange fordele der er, men der findes altså også ulemper. Hvis der er lave temperaturer, så kan vand fryse i dødrummet bag kuglen, som så kan resultere i, at der opstår en risiko for frostsprængninger. Der kan også opstå problemer, hvis man har fat i nogle medier som kan størkne i ventilen. Man kan dog finde ventiler med det, som man kalder dødrumsfyldning, som minimerer muligheden for at væsken den sætter sig i rummet bag kugleventilen.

Generelt om kugleventilen

De mest almindelige materialer som en kugleventil er lavet i er messing, kulstofstål, rustfast stål og andre typer eksotiske materialer. De laves i nogle situationer også i plastik, men det afhænger meget af, hvad det er kugleventilen skal bruges til. Kugleventilen kan blive betjent manuelt med et håndtag eller med forskellige aktuatorer, som både er styret pneumatisk og elektrisk. Man har så også muligheden for, at man på ventilen kan sætte forskellige regulerings- og returmeldingsudstyr for styringen og reguleringen af ventilen.

Kvaliteten skal altid jagtes

Det er altid vigtigt, at man altid skal købe de rigtige produkter, som er fremstillet kvalitetsbevidst. Det er nemlig generelt vigtigt, at man køber den rigtige kugleventil i første omgang. Først og fremmest så sparer det penge, men det gør også, at dit produkt løser opgaven, samtidig med den holder længe. Derfor skal man altid jagte kvalitet, som giver et godt produkt i sidste ende.

Indlægs forfatter: admin