Det er meget almindeligt af og til at føle sig helt utilstrækkelig. Det er en meget menneskelig tilstand at være i – og nogle gange er der jo også noget om snakken. Læs med her og bliv klogere på hvordan du skal håndtere disse følelser når de opstår.
Træk vejret
Det er først og fremmest vigtigt lige at stoppe op og trække vejret dybt ned i maven. Vores hjerner kan af og til være vores værste fjender i en situation som denne. Den kan finde på at komme med alle mulig konklusioner om, hvad det siger om dig som menneske at du er utilstrækkelig på dette ene område. Den kan begynde at komme på frygt-scenarios om, at du i fremtiden heller ikke vil være tilstrækkelig overfor dem du elsker og holder allermest af.
Hvis du kan mærke at hjernen begynder at suse derudaf, så er det en god ide lige at stoppe og koncentrere sig om sin vejrtrækning. Når man sørger for at holde denne i ro og balance, så vil det ofte også have en positiv effekt på hjernen og tankerne. Og det kan i det mindste være en måde midlertidigt at holde fokus andet sted end alle disse frygttanker, der eksploderer i hjernen på en.
De negative mestringsstrategier
At koncentrere sig om sin vejrtrækning og give sig tid til at mærke følelsen på en sund måde er noget der hedder en mestringsstrategi. Det er en måde hvormed du kan håndtere denne følelse af utilstrækkelighed og vi benytter alle mestringsstrategier i vores hverdag, når følelser som dette opstår. De sker helt automatisk og det er sjældent noget vi tænker meget bevist om.
Der er dog nogle mestringsstrategier der er bedre end andre. Det er for eksempel ikke sundt, hvis ens mestringsstrategi går ud på konstant at undertrykke denne følelse af utilstrækkelighed eller løbe væk fra den. Dermed reagerer man blot med en frygtreaktion på denne følelse og man håndterer den ikke på en god måde.
Det handler i stedet for om at acceptere at den er der – men at man samtidig ikke giver den energi. Dette er noget af en balancegang, da det kan virke som det samme som at ignorere følelsen og at løbe væk fra den gennem distraktion. Men det er to vidt forskellige mestringsstrategier.
Når du accepterer at følelsen af utilstrækkelighed er der, så observerer du den og registrerer den. Men du lader ikke dine handlinger blive påvirket af den. Du flygter ikke fra den og du bider heller ikke på, når den prøver at lokke dig til at tænke over de mange måder hvormed du er utilstrækkelig.
Skal du snakke med en psykolog?
Det kan være svært at håndtere følelser af utilstrækkelighed og nogle mennesker har det med at få dem meget oftere og mere intenst end andre. Hvis det er noget du kan nikke genkendende til, så kan det være en god ide at tage til en psykolog. Hos dem kan du lære gode mestringsstrategier, så du nemmere kan håndtere følelserne fremover.
Udover mestringsstrategier kan du med en psykolog også dykke ned i hvorfor du får disse følelser af utilstrækkelighed så ofte.